Het antwoord op echt elke personeelsvraag.

Icon

Mogen mijn medewerkers tijdskrediet opnemen voor hun hond?

Mogen mijn medewerkers tijdskrediet nemen voor hun hond?

Neen, er zijn maar een beperkt aantal motieven waarvoor je medewerker tijdskrediet kan opnemen, maar het nemen van tijdskrediet voor het zorgen voor een huisdier werd niet voorzien. 

Het tijdskrediet kan wel opgenomen worden om te zorgen voor je kind tot de leeftijd van 8 jaar,  je gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar, een zwaar ziek minderjarig kind, iemand die palliatieve zorgen nodig heeft of een zwaar ziek gezins- of familielid.  

Deze informatie kan je terugvinden in Trefzeker, in de module ‘Sociale Gids’, in afdeling 12.II, hoofdstuk III. Let wel, sectoren kunnen afwijkende regels voorzien inzake de opname van tijdskrediet waardoor je als werkgever best ook steeds de ‘Sectorale Gids’ voor het paritair comité waarin je actief bent, nakijkt. 

Icon

Mogen mijn medewerkers overal telewerken?

Mogen mijn medewerkers overal telewerken?

Neen. Je moet afspraken rond telewerk, ook de locatie, vastleggen in een schriftelijke overeenkomst met je medewerker uiterlijk op het ogenblik dat hij met de uitvoering van het telewerk start. Je medewerker kan de telewerklocatie niet eenzijdig opgeven of wijzigen en doet er goed aan elke wijziging te melden. De aanduiding van de werklocatie is van belang voor het geval er zich een arbeidsongeval tijdens de uitvoering van het telewerk zou voordoen.  

Ook telewerken vanuit je vakantiehuisje in het buitenland is niet toegelaten, Werken in het buitenland brengt aparte regels en formaliteiten met zich mee, niet in het minst op het vlak van sociale zekerheid (detachering).  

Deze informatie vind je in de ‘Sociale Gids’, meer bepaald onder afdeling 2, hoofdstuk VI. Huisarbeid en telewerk, titel C. Telewerk 

Icon

Mogen mijn medewerkers allemaal terug naar kantoor?

Mogen mijn medewerkers allemaal terug naar kantoor?

Ja, op voorwaarde dat je als werkgever voldoende social distancing en maximale bescherming kan garanderen. Deze maatregelen zouden wel kunnen betekenen dat niet alle medewerkers gelijktijdig op de werkvloer aanwezig kunnen zijn en dat je een zekere spreiding op weekbasis moet organiseren.  

Let op! Het aanbevolen thuiswerk is beslist ten gevolge van de gunstige evolutie van de coronapandemie en kan weer wijzigen in functie van de besmettingscijfers.  

Deze informatie kan je terugvinden in de rubriek ‘Nieuwsberichten’. 

Icon

Mogen mijn medewerkers alle onkosten indienen?

Mogen mijn medewerkers alle onkosten indienen?

Neen, het moet gaan om kosten die een werknemer maakt bij de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, maar die in feite ten laste zijn van de werkgever.  Deze kosten moeten kunnen worden bewezen.

De terugbetaling van de kosten wordt niet als loon beschouwd en kan op twee manieren gebeuren: betaling van een forfait (RSZ en de fiscus hanteren een lijst van maximumforfaits) of terugbetaling van effectieve kost aan de hand van bewijsstukken (bv. het arbeidsreglement, dienstnota’s of een bijlagen aan de arbeidsovereenkomst)
Een kost mag niet dubbel vergoed worden: je mag de reële kosten en het forfait niet samen gebruiken. 

Deze informatie kan je terugvinden in de ‘Sociale Gids’, meer bepaald in afdeling 23, hoofdstuk III. Bijdragen voor de sociale zekerheid, titel A. Begrip loon, punt 2.Worden niet als loon beschouwd. De lijst van forfaits die aanvaard worden door de fiscus en/of de RSZ vind je in de rubriek ‘Actuele bedragen’.
 

Icon

Moeten mijn medewerkers een groene bedrijfswagen kiezen?

Moeten mijn medewerkers een nieuwe bedrijfswagen kiezen?

Neen, het moet niet maar vanaf 2026 zullen voor jou als werkgever en voor je werknemer enkel nog groene bedrijfswagens financieel aantrekkelijk zijn. De regels rond RSZ en fiscaliteit worden zodanig aangepast dat de meest groene wagens voordeliger zullen zijn als bedrijfswagen.

Een groene wagen kiezen is dus niet verplicht door de wetgever, maar je wordt sterk aangemoedigd om ook die weg te bewandelen als werkgever bij het opstellen van je bedrijfswagenbeleid. Jij kan die verplichting dus wel laten gelden ten aanzien van je medewerkers.

Deze informatie kan je terugvinden in de ‘Sociale Gids’, meer bepaald in afdeling 25, hoofdstuk I. Werkgeversbijdrage in het woon-werkverkeer, titel D. Firmawagen. Gelet op de actualiteitswaarde van dit onderwerp, vind je ook informatie terug in de rubriek ‘Nieuwsberichten’. Tot slot is er een simulatietool ‘Firmawagen’

Icon

Alle informatie die je nodig hebt op één plek

Juridisch correcte informatie

Altijd up-to-date 

Sectorale regelgeving

Modeldocumenten die je meteen kan gebruiken

Handige simulatietools (voor lonen en vergoedingen, bedrijfswagens, onkosten, opzeg, SWT) 

Je vindt het allemaal in Trefzeker. 

Wist jij alle antwoorden al?

Eerlijk? Het is soms niet makkelijk om alle informatie meteen ter beschikking te hebben.
Daarom is er Trefzeker, met een antwoord op élke personeelsvraag wanneer jij het nodig hebt.

Activeer je gratis proefperiode

In Trefzeker vind je het antwoord op elke personeelsvraag.
Start vandaag nog en test gratis alle modules uit.

Juricible_Footer

Wat zeggen klanten over ons?